Bu Blogda Ara

Organik Mutfak: Sarıot ve Kuşkonmaz


Bundan 6-7 ay önce olsa, kış mevsimi girince eyvah şimdi ne pişireceğim naraları atar, çoğu zaman da bahane olarak yorgunluğu ekler mutfağa girmek istemezdim. 

Bundan 6-7 ay önce olsa, lapa lapa yağan kar yüzünden üşümekten korkar, buz tutmuş yollarda kaymaktan ürker, amann nasılsa seçtirmiyorlar deyip market yollarını tutar, orada tazeliğini yitirmiş meyve ve sebzeleri doldurur gelirdim eve.

Bundan 6-7 ay önce olsa, koklarken misi gibi çilek kokan ama yemek için yıkadığımda o nefes kesen kokudan eser kalmayan çilek görünümlü ekşi meyveleri dişlerdim...

Oysa ben envai çeşit tazecik sebze ve meyvelerle, dalından kendimin koparttığı ürünlerle geçirdim bu kışı. Yine mutfağa girmek istemediğim zamanlar oldu elbet ama onlar da tamamen şımarıklıktandı. Son zamanlarda  pazar günleri  ve evimin dibinde pazar günleri kurulan cıvıl cıvıl pazarın gelmesini dört gözle bekler oldum. Isırınca suratıma sularını sıçratan turpları, çıtır çıtır marulları, körpecik kerevizleri, aromatik otları...

Tamam tamam kimseler kıskanmasın, ben sözü biraz da fotoğraflar bırakmak istiyorum.

 Sırasıyla, sarıot, turp, kuşkonmaz, pazı...



Şimdi size kısaca tarifi vermek istiyorum. Sarı otları ve kuşkonmazları ayıklayıp yıkayın. Bir baş iri soğanı küp küp doğrayıp zeytin yağında çevirin. Hemen ardından kuşkonmazları soğanlara ekleyin. Biraz kavurduktan sonra doğradığımız sarıotu ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Otun üzerine bir miktar tereyağı bırakıp yağlar eriyince göz göz açtığımız ota yumurtaları kırıp kapağını kapatıp bekliyoruz. Son olarak da üzerine pul biberi ve tuzu serpip sıcak olarak servis ediyoruz.

Her şey bu kadar taze, her şey bu kadar körpe, her şey bu kadar lezzetli olunca ben de mutfağa keyifle giriyorum. Biraz Ege'den biraz Akdeniz'den esinlenip sıcak yuvamı bu lezzetlerle dolduruyorum.


Hayatınızdaki renklerin ve lezzetlerin bu kadar canlı kalması dileklerimle...


18 yorum:

  1. ben bu otu çok severim...
    yumurtalı harika oluyor...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum, çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. çok güzel gorunuyo canım tadına bakmak ısterdım ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. sımdıden sonra artık ot zamanı sarı otu hıc duymamıstım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka yerlerde başka bir ismi var mı biliyorum, ama çok lezzetli oluyor.

      Sil
  4. Ya biz bu otları bulamıyoruz,çok kıskanıyorum..ellrine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Ben sarı otu ilk defa duydum ama sebze yemeği olduğu için başımın üstünde yeri var. Tarifin güzelli resimlerde zaten görünüyor..
    Ellerine sağlık. Allah'a emanet ol..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, siz de Allah'a emanet olun.

      Sil
  6. hem evinin dibindeki pazarı duyunca koptum o satırlarda
    hele de kuşkonmaz da bulmana
    benim için sadece güzel hayaller bunlar
    sen keyfini çıkar arkadaşım
    hele de gerçek çilekleri yerken arada bir beni de hatırla olur mu

    YanıtlaSil
  7. Hatırlarım, sen yemiş kadar zevk alırım:))

    YanıtlaSil
  8. Ot yemeklerini çok severim. Ellerine sağlık canım. Hepsi çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba yine ben geldim sebebi ziyaretim mimlemekti umarım cevap verirsiniz segiler..

    YanıtlaSil
  10. Tamamıyle sağlıklı,benlik olmuş.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar, sizdeki otlardan bulmayı çok isterim.
    Ellerinize saglık nefis olmuş .
    Bloğunuzdaki tarifler çok güzel .
    Ben de ziyarete beklerim, sevgiler.
    www.lezzetlisanatlar.blogspot.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...